TEHNOLOGIA XADO - XADO Romania

Cauta in site
Go to content

Main menu:

CONTACT
TEHNOLOGIA XADO

Revitalizare - "readucere la viata"
Cuvantul revitalizare (din latina vita = viata) poate fi interpretat literalmente ca “readucere la viata”. Descoperirea fenomenului revitalizarii se bazeaza pe procese unice fizice si chimice care au loc ca rezultat al frecarii ce apare in anumite conditii specifice. Pe scurt, esenta fenomenelor este: cand un mecanism functioneaza, apar sarcini mecanice pe suprafetele de frecare. Sub incarcari mari, apare energie termica in exces, datorita frecarilor si/sau calitatii slabe a lubrifiantilor, provocand uzura si/sau distrugerea pieselor. Pe de alta parte, daca un material unic de reconstructie – revitalizantul XADO este introdus intre suprafetele de frecare, acesta converteste energia excesiva in formarea unui nou strat protector metalo – ceramic. Astfel, din energiile distructive ale frecarii se formeaza conditii pozitive. Energia distructiva se transforma in energie creatoare!
Uzura suprafetelor de operare
Pentru ca un defect de suprafata sa apara este suficient sa avem o zgarietura sau un micro - crater, aparute datorita impactului cu particule solide externe (praf, murdarie sau span). Aceasta arie va deveni o zona de activitati de suprafata enorme. Aceasta zona apare in locurile unde atomii de metal au legaturi interatomice necompensate. Deci ei pot fi mult mai usor “slabiti”, dislocati si extrasi din matrita cristalina metalica, in momentul cand sarcinile cresc. Astfel incep sa se desprinda particule de metal.
Inceperea procesului de revitalizare
Revitalizantul ajunge pe suprafetele de frecare functionale impreuna cu lubrifiantul. El incepe sa actioneze exact in zonele cu cele mai mari uzuri, acolo unde exista suficient exces de energie pentru declansarea procesului de revitaizare, iar atomii de metal au cel mai mare numar de legaturi interatomice necompensate. Aceste legaturi necompensate captureaza si retin precum magnetii moleculele de material de reconstructie - in acest caz revitalizantul XADO -  chiar in zonele cu uzura maxima.
Formarea noii acoperiri

In cateva minute dupa inceperea procesului de revitalizare o noua suprafata metalo - ceramica apare in locul unde a fost zgarietura. Zona cu activitate energetica marita dispare. Energia dezvoltata in procesul de frecare se stabilizeaza si cresterea noii acoperiri metalo – ceramice se opreste.
Modificarea completa a suprafetelor

Datorita difuziunii atomilor din componenta stratului protector in structura cristalina a metalului, un gradient extrem de ferm al acoperirii metalo - ceramice este creat, acesta asigurand noi proprietati de functionale ale suprafetelor.
Rezultatele revitalizarii
Potentialul procesului de revitalizare a schimbat conceptia moderna despre exploatarea si/sau repararea vehiculelor si echipamentelor industriale. Produsele din gamele XADO au creat o metoda de inalta tehnologie si totusi simpla in aplicare pentru inversarea si/sau compensarea fenomenului de uzura a suprafetelor de frecare. Ca rezultata direct al revitalizarii un nou strat protector metalo - ceramic se formeaza pe suprafetele perechilor de frictiune; piesele sunt reconstruite si isi recapata geometria initiala. Noua acoperire are proprietati unice: o duritate foarte mare (microduritate de pana la 650 - 750 kg / mm2), o rezistenta inalta la coroziune si o suprafata extrem de neteda (rugozitate Ra de pana la 0,06 microni). De aceea o piesele tratate cu XADO sunt garantate sa aiba o durata de viata de pana la 2 - 4 ori mai mare dupa revitalizare. Mecanismul revitalizat cu XADO “va va ramane indatorat” si va continua sa functioneze fara probleme la capacitate maxima! Beneficiile revitalizarii constau in faptul ca veti avea un ansamblu mecanic (in general vorbind) care va functiona mai bine si va avea o durata de viata mult mai mare decat cea proiectata!

Beneficiile revitalizarii
Repararea fara demontare si Restaurarea Ansamblurilor Mecanice. Noua acoperire metalo - ceramica se formeaza pe perechile suprafetelor de frecare ale pieselor in urma revitalizarii; aceste piese cresc in greutate si volum, pana isi restaureaza geometria initiala (cresterea poate fi pana la 1,5 mm). Restaurarea are loc in timpul functionarii normale a mecanismelor, deci putem concluziona ca obtinem o ajustare ideala a suprafetelor de frictiune. Ca rezultat final, creste capacitatea unitatilor de putere, se imbunatateste acuratetea in functionarea mecanismelor, iar zgomotul si/sau vibratiile in functionare se reduc.

Economisirea resurselor, reducerea semnificativa a uzurilor ansamblurilor mecanice. Dupa revitalizare, noul strat metalo - ceramic poseda proprietati unice: o duritate foarte mare (microduritate de pana la 650 - 750 kg / mm2), o rezistenta inalta la coroziune. El ajuta la prevenirea pierderilor viitoare de metal prin procsesul de uzura functionala, la mentinerea unor suprafete de frecare ideale si la cresterea semnificativa a fiabilitatii in functionarea mecanismelor, adica la cresterea duratei de viata a acestora.

Economie de energie si de putere. Un alt avantaj al acoperirii metalo - ceramice este un factor de frecare anormal de redus (rugozitate Ra de pana la 0,06 microni). Dupa tratamentul suprafetelor de frecare, vom avea ca rezultat direct o scadere a frecarii functionale si o crestere semnificativa (de pana la 30%) a economiei de energie necesara pentru actionare.

Ratiuni ecologice. Economia de energie si de resurse sta la baza protectiei mediului. Cand un mecanism complet revitalizat este in functionare, in mod sigur el va asigura o reducere semnificativa a substantelor nocive eliberate in atmosfera (CO, CH si Nox).

DEMONSTRATIA PROCESULUI DE REVITALIZARE
Vom considera o suprafata cu un defect constatat si fotografiat mai jos (imaginea din stanga, conturata cu rosu). Pentru demonstratia efectului de revitalizare, in lubrifiantul utilizat pentru ungerea functionala se adauga cantitatea necesara de revitalizant XADO. Dupa o scurta perioada de functionare (circa 30 de minute) deja se vad efectele revitalizarii suprafetei piesei, defectul incepe sa-si reduca dimensiunile (imaginea din centru, conturata cu galben), iar dupa parcurgerea a circa 500 km se observa ca defectul a fost complet eliminat (imaginea din dreapta, conturata cu verde). Ca rezultat al procesului de revitalizare, un nou strat protector metalo - ceramic, perfect neted (fara zgarieturi), s-a format pe suprafata piesei metalice.
CUM FUNCTIONEAZA?

Pentru a arata cum functioneaza revitalizarea, vom prezenta un experiment demonstrativ:

  1. Calea de rulare a unui rulment aproape nou (cu uzura mica) a fost avariata intentionat cu ajutorul unui cutit pentru gravat. Trebuie sa mentionam ca toate dimensiunile defectului sunt realizate cu o rezerva; de exemplu, in acest caz, dimensiunile defectului sunt mult mai mari decat acelea care ar putea aparea pe suprafata de lucru in functionare. Un asemenea defect major este un mare concentrator de eforturi si ar putea duce la distrugerea pieselor componente ale rulmentului cu mult inainte de aceste dimensiuni.

       1.  Rulmentul astfel pregatit pentru demonstratie este gresat (umplut pe jumatate) cu vaselina XADO 80% de Reparatie (pentru piese cu uzuri de pana la 80%).

       2.  Rulmentul este montat pentru functionare, sub o sarcina de 8.000 N si la o turatie de 1.000 rotatii pe minut, pentru 15 minute. Revitalizarea suprafetei defecte are loc in functionarea sub sarcina a rulmentului si se observa eliminarea defectului de pe suprafata de frecare (de lucru) prin crearea unei acoperiri metalo - ceramice de protectie.


Rezultatul experimentului este prezentat sintetizat in cele doua poze de mai jos.

       A.  Un fragment din calea de rulare a rulmentului testat. Suprafata initiala, rezultata dupa procesul de productie si/sau dupa o scurta durata de functionare, este rugoasa, cu urme vizibile, relativ adanci, de la sculele folosite la prelucrarea caii de rulare. In mijloc se observa clar un defect punctual (un crater) creat special pentru testare, cu diametrul de 0,5 mm si o adancime de pala la 0,7 mm.

       B.  Acelasi fragment al caii de rulare, dupa 15 minute de functionare sub incarcare si lubrifiere cu vaselina XADO 80% de Reparatie. Suprafata este total modificata, prin aparitia stratului metalo - ceramic, extrem de neted si sticlos. Urmele initiale de prelucrari si/sau functionare au disparut complet. Marginile craterului sunt acoperite cu niste depuneri noi, similare unor fulgi de zapada pe marginea unui defileu. Se poate observa in mod clar ca eliminarea defectului incepe de la marginile craterului catre centrul acestuia, printr-o umplere graduala continua.
 
2016 Copyright XADO Romania. All rights reserved.
Back to content | Back to main menu